Met deze tips heb je langer plezier van je E-bike accu

De levensduur van een fietsaccu is gemiddeld 4-5 jaar. Afhankelijk van hoe de accu wordt gebruikt. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de fietsaccu, geven we een aantal handige tips. Doe er je voordeel mee!

 


 

Algemene accu tips

 

 1. Lees van tevoren de handleiding m.b.t. specifieke tips voor uw accu.
 2. Zorg dat uw banden de juiste spanning hebben. De juist spanning zorgt voor minder stroom verbruik en een grotere actieradius op één volle acculading.
 3. Rij weg in een lichte versnelling en schakel daarna op, dat kost u en uw fiets de minste energie.
 4. Laat de accu niet helemaal leeg lopen, zorg dat hij wordt opgeladen voordat de motor uitvalt.
 5. Controleer na een rit hoe vol de accu nog is. 40% of minder? Laad hem dan op.
 6. Als u de accu lange tijd niet gebruikt, bewaar deze dan met 60% vulling. Loopt de accu tussentijds leeg? Laadt dan weer kort bij tot max. 60%.
 7. Gebruikt u de accu weinig? Laad hem dan regelmatig bij. Een lithium-ion-accu loopt bijvoorbeeld langzaam leeg en bij een te lage spanning kan de accu beschadigen.
 8. Bewaar de (afneembare) fietsaccu op een droge plek in huis, bij voorkeur niet koeler dan 15 graden.
 9. Laad de accu op bij kamertemperatuur. Let op: als de accu koud is, eerst op (kamer-) temperatuur laten komen.
 10. Haal de accu van de lader als deze vol is, dit verlengt de levensduur (tenzij de fabrikant anders aangeeft).
 11. Gebruik alleen de originele oplader, imitatie-opladers kunnen de accu beschadigen, ook al hebben deze soms dezelfde specificaties.

 


 

Accu tips in de winter

 

 1. Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C  opgeladen kunnen worden. De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, je de accu gewoon kunt opladen.
 2. Verleng de levensduur van je accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren. Temperaturen onder de 10 graden zijn niet wenselijk.
 3. Als je in de wintermanden je fiets niet of nauwelijks gebruikt, laad je accu dan minimaal één keer per maand op. De accu loopt namelijk langzaam leeg door zelfontlading.
 4. Staat jouw e-bike de hele dag buiten in de kou, bijvoorbeeld op werk? Neem dan de accu mee naar binnen, zodat deze niet te koud wordt en de actieradius optimaal blijft.
 5. Berg je accu nooit leeg op. Wanneer je de e-bike in de winter niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat je deze opbergt. Wanneer je de accu langer dan 2 maanden laat liggen is het belangrijk om de accu even bij te laden, zodat deze weer in een actieve modus komt.

 

Extra tip: haal, indien mogelijk, het display van je elektrische fiets. Deze kan kapot vriezen.

 


 

Mocht je vragen hebben over je accu? Kom dan langs, bel naar 0162-672620 of mail naar info@rullenstweewielers.nl en wij helpen je graag verder!